Na mijn toneeldebuut, zaterdagmiddag, spoed ik me naar Baskensburg waar Valto uit de Lier de tegenstander is van Fortis. Valto 2 heeft één punt minder dan Fortis 2 en won al ruim van IJsselvogels, Tjoba en Vriendenschaar. 

Dennis Voshart gelegenheidscoach bij Fortis 2

Na een 0-1 achterstand scoort Remy Quist uit een vrije bal en Mathijs de Vries uit een korte kans. Na de 2-2 tekenen we ook de 3-3, 4-4, 5-5 en 6-6 aan, kortweg gezegd, evenwicht. De klok beslist dat de ruststand 6-7 is.
Na de rust gaat dit spelletje nog even door tot 8-8. Dan loopt Fortis 2, dit keer gecoacht door Dennis Voshart, uit tot 10-8, o.a. door een schot van Lindy van Schijndel. Het wordt na een vrije bal van Remy zelfs 12-9, maar Valto brengt de score weer in balans. Het is 14 gelijk als er nog ruim zes minuten te spelen is.

Met een vrije bal en een fraai afstandsschot van Lindy is er een gaatje geslagen van twee punten, maar er is zeker nog ruim vier minuten te gaan.  Scheidsrechter Dijke geeft een vrije bal aan Valto, 16-15. De gelijkmaker valt als de klok al stil staat, wegens blessures wordt nog enige tijd doorgespeeld. De irritaties lopen op, weer een blessure. Als daarna de wedstrijd wordt hervat fluit de scheidsrechter af, we moeten de punten delen.

Yasmin heeft vooruitziende blik

Het is, volgens Yasmin die het voorwoord schreef in het programmaboekje, alweer drie jaar geleden dat Fortis 1 en Valto 1 elkaar ontmoetten in de Baskensburg. Toen won Fortis in de laatste minuut.
Valto, dat op het veld in de overgangsklasse speelt, beschikt over een goede ploeg met zeker ook  sterk spelende heren.
Na vier minuten scoort Laurens Verbaan, even later benut hij een strafworp. Na vijf minuten krijgt Yasmin Swiers een stip mee, Justin Koppejan scoort. De bal gaat snel van het ene naar het andere vak, Valto komt tot 2-4 en 3-5. Het duurt tot de zestiende minuut voordat Remco Crucq vanachter de korf raak schiet en de stand gelijk wordt (5-5). Dan krijg ik een deja-vu van de wedstrijd van het tweede, een doelpunt van Valto wordt even later gevolgd door een treffer van Fortis met in de hoofdrollen Yasmin en Remco.  Anita krijgt een strafworp mee van scheidsrechter Robert van Heiningen, Tim scoort (9-8). Drie doelpunten op rij van de ploeg uit de Lier en met nog zeventien seconden zuivere speeltijd is het 9-11. En doorloopbal van Joyce bepaalt, vlak voor de zoemer gaat, de ruststand op 10-11.

Ontlading, woede en onbegrip

In de tweede helft loopt Valto uit 11-14 (overigens is er dan tien minuten lang niet gescoord) met een korte kans van Bart van Leeuwen en een schot van Kevin Bernhard. Laura Meulbroek heeft de plaats ingenomen van Anita, Mathijs de Vries komt op de plaats van Tim. Met nog 10 minuten speeltijd is het 12-15. Dit wordt een moeilijke klus voor Fortis, er wordt te weinig raak geschoten en Valto bouwt de verdediging goed op.  Yasmin en Remco brengen de spanning weer volop terug (14-15), Derde invaller is Rens van den Driest voor Maurice van der Have. Nog vierenhalve minuut: 14-16. Drie minuten gaan zonder een doelpunt voorbij. Dan, de klok staat op 1.35 een strafworp voor Fortis omdat de wordt bewogen, Justin scoort. Hectische toestanden, irritaties over en weer. Uitgebreid wordt gebruik gemaakt van de nieuwe regels, wisselen, time-out, blessures, uiteraard juist op het moment dat een stip genomen moet worden. Dan, nog 47 seconden, een strafworp toegekend aan Naomi Crucq. Justin houdt het hoofd koel: 16-16. De bal blijft in het Valto-vak, veertig seconden lang. De bal is onderschept, nog zeven seconden. Een speler van Valto botst hard met de aanvallende Joyce. Stafworp nummer drie, de klok wijst 1 seconde aan. Koortsachtig overleg, wie gaat die nemen?  Dat gaat Tim worden die al dertien minuten op de bank zit. Daar staat hij, veel rumoer van alle kanten, hij kan een einde maken aan deze thriller. Tim scoort, ontlading bij de spelers van Fortis, woede en onbegrip bij Valto.
Emoties zijn inherent aan de sport, daar moet ruimte en begrip voor zijn. Maar het geeft geen pas, dat publiek ook van Fortis zich verbaal te buiten gaat, en dan zeg ik het netjes.

Emoties waren er ongetwijfeld ook bij veel andere wedstrijden getuige de uitslagen:
Fortis 4 en 5 wonnen met één punt verschil, Fortis A1 en B1 speelden gelijk. In de klasse van Fortis 1 won mede koploper VEO 1 met 23-22 van Tjoba 1. In de eerste klasse F zien we twee gelijke spelen en in de twee andere wedstrijden won de uit spelende ploeg met, jawel één punt. En ook Atlas 1 deed mee, zij wonnen met 20-21 van ACKC.
Nog een bericht van onze statisticus: het rendement van Fortis was zo’n 12, van Valto 15 %. In de tweede helft waren er 40 schotpogingen van Fortis en vier doelpunten! Daar gaan we nog eens over nadenken tijdens de kerstdagen die hopelijk voor u wat minder hectisch verlopen dan deze wedstrijden.

Scores:  Justin, Remco, Yasmin 4, Tim 3, Maurice en Joyce 1.    

Share This