Fortis B1 mag het vanmiddag opnemen tegen KCC/SO natural B1, dat drie punten minder heeft dan de Souburgers. Fortis gaat voortvarend van start, maar de ploeg uit Capelle aan den IJssel komt na enige tijd voor, behoudt die voorsprong in de tweede helft, en wint uiteindelijk met 18-21.
Fortis A1 speelt tegen ONDO A1, dat mogen we toch wel een derby noemen. Fortis heeft twee punten meer dan ONDO, dat op de laatste plaats staat.  Hoe de wedstrijd is verlopen kan ik u niet melden, maar aan de uitslag van 14-13 te zien, is het best spannend geweest, en zo hoort het ook bij een derby.

Fortis 2 tegen Tjoba 2

Terwijl de wedstrijd van de A-junioren ten einde loopt, begint een paar kilometer verderop het treffen tussen Fortis 2 en Tjoba 2. Fortis is na de nederlaag van vorige week op de vierde plaats terecht gekomen, Tjoba brengt met één punt de rode lantaarn mee naar Vlissingen.

De ploeg uit ’s Heer Hendrikskinderen komt op een 0-2 voorsprong, waarna Remy Quist en Myron de Wit de stand gelijk trekken. Tot aan 5-5 lukt het Fortis niet Tjoba af te schudden, maar in de laatste tien minuten wordt een voorsprongetje opgebouwd, de ruststand is 8-6.
Na de pauze wordt het niveauverschil tussen de ploegen duidelijk en loopt Fortis uit tot negen punten (18-9, een doelpunt van Shevaun Braam). In de slotfase lijkt Fortis de teugels wat te vieren, Tjoba knokt door en zo komen we tot een einduitslag van 19-13.

Veel publiek bij de derby

De derby tussen Fortis 1 en Tjoba 1 trekt veel publiek, we zien weer eens een spandoek hangen, de jeugd laat zich horen met tromgeroffel. Wij zijn verheugd dat Maurice van der Have vandaag de wedstrijd weer kan bijwonen. Licht uit, daar komen de spelers van Tjoba, dat de afgelopen twee wedstrijden won. Daar is Fortis, voor deze gelegenheid in een T-shirt met als tekst: “We gaan voor je knallen Mau!” En dan is daar scheidsrechter Peter de Pagter met aan zijn hand Harry Buijs! Ook de trainers en de teambegeleiders hebben zich in het fraaie T-shirt gehesen. Ik kijk tersluiks naar Maurice, hij is duidelijk geroerd. Na een kort moment van stilte, wegens het overlijden van Adri Zwaanswijk, erelid van het KNKV, barst de wedstrijd los. We weten inmiddels dat koploper VEO verloor van Valto, zodat Fortis bij winst vanavond goede zaken kan doen en gedeeld eerste kan worden.
Al na vijfentwintig seconden scoort Anne-Sophie van Duin, even later is het al 0-3. In de derde minuut een vrije bal van Yasmin Swiers, gevolgd door een doelpunt van Jurgen den Kunder. Tim Crucq scoort uit een strafworp, daarna zien we Tjoba uitlopen tot 3-7. Yasmin weet met een schot en een doorloopbal de achterstand terug te brengen tot twee punten. Het duurt tot bijna halverwege de eerste helft, voordat Joyce Schoonaard de gelijke stand laat aantekenen (9-9). Na de 10-10 van Yasmin zet Dirk-Jan Westmaas Tjoba weer op voorsprong. Door een blessure van Yasmin aan haar pols ligt de wedstrijd enige tijd stil. De blessure is van dien aard dat ze niet verder kan spelen, Laura Meulbroek neemt haar plaats in. Na een stip voor Tjoba en twee doelpunten van Robin Harinck en nog een schot van Remco Crucq is de ruststand 11-14.

Fortis steeds op achterstand

Fortis blijft in het begin van de tweede helft tegen een achterstand van één tot drie punten aankijken. In de tiende minuut maakt Justin Koppejan gelijk (18-18). Weer is het Dirk-Jan die tweemaal scoort. Fortis zet de strijd verbeten voort: via een doorloopbal van Naomi Crucq en een korte kans van Mathijs de Vries, is het weer gelijk. Nu is het zaak voor Fortis, inmiddels met invalbeurten van Rens van den Driest, om door te pakken. Tjoba laat zien, dat de vorm terug is en scoort driemaal op rij. De hectiek slaat in de slotfase toe: overtredingen, vrije ballen, strafworpen. Met nog vijf minuten te spelen scoort Laura, Fortis kriigt een stip mee het is 24-24. Problemen met tijdwaarneming voeren de spanning nog verder op. Tjoba mist in eerste instantie een stip mee, maar die mag over worden genomen, het is 24-25. Remco scoort, weer gelijk, alles is nog mogelijk. Dan mist Fortis een strafworp, de tijd tikt weg en met nog vijftien seconden op het scorebord is het Esmee Walraven die raak schiet: 25-26!
Een zure nederlaag, ondanks de inzet van alle spelers lukte het in de hele wedstrijd niet voor te komen op Tjoba. Vijf weken geleden wonnen we in de laatste seconden van Valto, nu slaat de balans net naar de andere kant uit. Alle ingrediënten waren aanwezig in deze derby, spanning, emotie, discussie, vreugde en tranen. En zo is Fortis nog steeds tweede, volgende week in Voorburg nieuwe kansen.

Scores: Remco 7, Justin 5, Yasmin 4, Naomi 3, Mathijs en Tim 2, Joyce en Laura 1 

Ps. Foto’s van de wedstrijd van het eerste tegen Tjoba vind je op onze Facebook-pagina.

Share This