Fortis 1 blijft eerste klasser; terugblik op het seizoen

Wat is het weer voorbij gevlogen. Het korfbalseizoen 2018-2019 is voor Fortis 1 (en zo’n beetje alle overige Fortis teams) sinds afgelopen zaterdag definitief ten einde. Vaak wordt er tijdens het seizoen alleen maar vooruit gekeken en is er weinig ruimte voor een uitgebreide terugblik.

Daarom wil ik jullie toch even meenemen in een verkorte terugblik op het afgelopen seizoen van Fortis 1. Maar eerst, afgelopen zaterdag …

Erop over eronder

De allerlaatste wedstrijd van het seizoen werd dus een direct onderling gevecht om de veilige 6e plaats in de poule. Aan de ene kant kun je stellen dat we nu in ieder geval tot het laatst ergens om speelden. Maar aan de andere kant hing er nu nogal wat af van die laatste wedstrijd. Zowel binnen de groep als binnen de vereniging (met evenementen als dubbelschieten en kamp, etc.)

Om 15.30 uur start de wedstrijd tussen Juliana en ons in Oud-Gastel …

We waren vanaf het begin fel en erg scherp in de duels en onze afronding. Juliana kwam nog wel op 1-0 en 2-1 voorsprong. Maar tot aan de rust werd er een ongekend schotpercentage door Fortis 1 aan de dag gelegd. Helaas zijn er geen videobeelden beschikbaar, maar dit was veruit onze beste eerste helft van het seizoen. We gingen dan ook rusten met een comfortabele 9-16 voorsprong.

Juliana – Fortis

We blijven in de eerste klasse!

Na rust kwam Juliana nog wel terug tot 5 punten. Maar direct daarop maakten wij weer de 12-18 en was het verzet bij Juliana eigenlijk wel gebroken. De 6 punten voorsprong werd tot het eindsignaal netjes behouden. Na nog wat mooie acties eindigde deze wedstrijd in een 19-25 overwinning. Uiteindelijk eindigden we zelfs nog boven Albatros op een mooie 5e plek.

Heer en meester. Ook de supporters!

Wat me tijdens deze zaterdag enorm opvalt zijn eigenlijk twee dingen: 1. we waren deze laatste belangrijke wedstrijd van begin tot het einde de bovenliggende partij en stonden er op het moment dat het echt moest! 2. Wat een trouwe aanhang en prachtige vereniging we hebben, want van jong tot oud zag ik bekende Fortis gezichten langs de lijn staan in Oud-Gastel. Zeker de helft van het publiek was geel-zwart gekleurd. Bedankt voor jullie massale steun tijdens deze wedstrijd en het afgelopen seizoen!

Ook jonge supporters langs de lijn!

Een pluim voor Hans en Peter

Hans de Meij en Peter Crucq (r)

Na de wedstrijd werd er nog nageborreld tijdens een bierproeverijtje bij ondergetekende thuis. Ook bij alle spelers en de begeleiding was de opluchting over het behaalde resultaat voelbaar. Een prachtige prestatie van ons team met 2x een 5e plaats in de zware poules waarin we speelden. Hier ben ik als aanvoerder ook zeker trots op. En zeker ook een pluim richting de afscheidnemende trainers Hans en Peter. Zij werden met nog wat cadeaus terecht in het zonnetje gezet voor het afgelopen seizoen.

Terug naar augustus 2018; een metamorfose

We starten in augustus 2018 het seizoen met een hernieuwde samenstelling. Na het vorige seizoen namen we afscheid van 5 (basis)spelers van Fortis 1. Gelukkig kwamen Mayella en Rowena over van Seolto en stroomde Sem door uit de eigen gelederen van Fortis. Een nogal flinke metamorfose binnen ons team. Het besef was er dan ook dat in de sterke 1e klasse poules, op zowel het veld als in de zaal, voor ieder punt hard gestreden zou moeten worden.

Moeizame start

Het nieuwe team had dan ook een moeizame start van het veldseizoen. De openingswedstrijd tegen Kinderdijk werd weliswaar in de slotfase met 19-20 binnengesleept. Daarna werd er in de 5 wedstrijden die volgden slechts 1 punt gepakt tegen Albatros. Belangrijk waren echter wel de laatste 2 thuiswedstrijden voor de zaal.

Deze wedstrijden tegen Juliana en wederom Kinderdijk werden beiden in winst omgezet. En zo sloten we de eerste competitiehelft veld toch positief af met 7 punten uit 8 wedstrijden op een 6e plaats. Uiteraard wel met het besef dat er na de zaal nog een klus te klaren was.

Finaleplaats

Finale Zeeuws Korfbalspektakel: Swift – Fortis

Na het traditionele trainingskamp stond het Zeeuws Korfbalspektakel op het programma. Hierin behaalden we de finale en deden zo een hoop vertrouwen op richting de naderende zaalcompetitie.

Sterke start zaalcompetitie

Fortis 1 begon de zaalcompetitie dan ook erg sterk. Uit de heenronde tegen alle ploegen pakten we 9 van de 14 te behalen punten. Vooral in uitwedstrijden waren we tot dan toe niet te verslaan. Maassluis, RWA en Tjoba werden uit verslagen en thuis werd verdienstelijk gewonnen van Merwede en gelijkgespeeld tegen Albatros. Met dit resultaat wisten we in het kielzog van de koplopers (Vriendenschaar en Rust Roest) te blijven.

De terugronde begon direct met een ‘do or die duel’ tegen Rust Roest. In de wetenschap dat we uit nog niet waren verslagen reisden we vol vertrouwen richting Eindhoven. Het werd een zenuwslopende strijd. Maar helaas wisten we deze net niet in winst om te zetten en verloren we met 25-24.

Kansen keren

Achteraf gezien was deze 8ste wedstrijd wel de ommekeer in ons tot dan toe succesvol verlopen zaalseizoen. Het besef dat we hier de aansluiting lieten liggen bij de 2 koplopers werkte door in de volgende duels. Na de winst in de volgende thuiswedstrijd tegen Maassluis kwam de klad er helaas wat in. We waren zo goed als veilig en konden geen kampioen meer worden. Het zaalseizoen ging dan ook een beetje als de spreekwoordelijke nachtkaars uit. In de laatste 5 duels pakten we nog 1 punt tegen RWA 1.

Spannende tweede helft veld

Maar op het veld was er gedurende de tweede competitiehelft nog voldoende om voor te strijden. Onze veiligheid in de 1ste klasse voor volgend seizoen stond immers nog op de tocht.

De eerste 2 duels tegen RWA en latere kampioen ONDO gingen weliswaar nog verloren. Maar tegen concurrent Albatros werden de punten netjes in eigen huis gehouden. In de uitwedstrijd bij KCR hoopte we tegen een al uitgespeelde tegenstander nog 2 punten aan ons totaal toe te voegen. Echter kwamen we hier van een koude kermis thuis en incasseerden een ruime nederlaag.

Juliana hijgt in onze nek

Intussen was Juliana begonnen aan een opmerkelijke opmars en pakten ze punt na punt. De laatste duels tegen de 2 ploegen onder ons (Juliana en Tjoba) werden dan ook cruciaal voor het degradatiegevecht. De derby tegen Tjoba bleef tot het einde toe bloedstollend spannend. Maar we wisten wel het broodnodige punt te behalen, waarmee Tjoba definitief richting 2e klas werd gestuurd. Juliana won nog maar eens en kwam zo tot op 1 punt van ons.

De rest heb je in het begin van dit stuk kunnen lezen.

Bijna vakantie …

Na het dubbelschieten en Fortis kamp gaan we met z’n allen genieten van een welverdiende zomervakantie. Voor nu wens ik iedereen een fijne zomervakantie en we zien elkaar in augustus weer op ons prachtige korfbalcomplex!

Remco Crucq

door | jun 19, 2019 | Wedstijdverslagen | 0 Reacties

Fortis Korfbalspektakel voor F en E jeugd op dinsdagmiddag 30 april!

Fortis Korfbalspektakel voor F en E jeugd op dinsdagmiddag 30 april!

⚽ Voor wie? ⚽ Voor kinderen van de Fortis F en E teams. Voor kinderen uit groep 3, 4, 5 en 6 van de basisscholen Het Kompas, ‘t Mozaïek, De Parelburcht, Tweemaster- Kameleon, Cypressenhof, Magistraal en De Wissel. ⚽ Waar? ⚽ Fortis-velden aan het Koopmansvoetpad. ⚽ Hoe...

Fortis Familietoernooi op 15 juni in Spaanse sferen!

Fortis Familietoernooi op 15 juni in Spaanse sferen!

Heb jij zaterdag 15 juni ook al geblokt in jouw agenda? Ja?  Mooi! Want dan is het Fortis Familietoernooi en daar ga jij natuurlijk aan meedoen. Of je komt supporteren. Ook dit jaar hebben we een mooi thema bedacht en dat is ‘Spanje’. Omdat vanwege allerlei...

Nu te downloaden! Programma voorjaarscompetitie veld!

Nu te downloaden! Programma voorjaarscompetitie veld!

Zaterdag 6 april start de voorjaarscompetitie veld seizoen 2023 – 2024. Het KNKV zorgt voor de teamindeling en geeft aan wanneer welke wedstrijd gespeeld moet worden. Aan de verenigingen om scheidsrechters, vervoer naar uitwedstrijden en vertrektijden te regelen. Dat...

april

30apr17:3018:30Fortis Korfbalspektakel voor F en E jeugd 

mei

10mei18:0020:30Ophalen oud papier

31mei20:0023:00Fortis vrijwilligersavond

juni

31mei20:0023:00Fortis vrijwilligersavond

07jun19:0020:30Dubbelschieten voor B, C, D en E- jeugd

14jun00:0000:00Vossenjacht voor de jeugd

15jun10:0017:00Familie Toernooi

19jun19:3022:00Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering

21jun(jun 21)18:0023(jun 23)12:00Fortiskamp voor B, C, D, E-jeugd

september

25sep13:3017:00Schoolkorfbaltoernooi (SKT)

 

0
    0
    Winkelmand
    LeegTerug