Toen was korfbal nog heel gewoon

Het is zaterdag 7 maart: in sporthal De Belt wordt het jaarlijkse feestje gehouden bij het afsluiten van het zaalseizoen. “Beetje vroeg” hoor ik u zeggen, de competitie loopt immers nog drie weken. Het heeft te maken met een volle agenda en zo wordt er tot na middernacht gefeest op muziek uit de ‘sixties’. We konden toen nog niet vermoeden dat dit eindfeest voorlopig het einde zou betekenen van alle korfbalactiviteiten. Al enkele weken kwamen er berichten, eerst uit China, later uit Italië over een gevaarlijk virus. Geen griepvirus zoals dat vrijwel iedere winter en voorjaar de kop opsteekt maar een vrij onbekend en zeer besmettelijke virus, het corona-virus.    

Het begon nog met het advies van de regering geen handen meer te schudden en te hoesten in je ellenboog. Op 12 maart werden de maatregelen aangescherpt, het KNKV besloot alle korfbalwedstrijden t/m 31 maart af te lassen. Op zaterdag 14 maart dronk ik nog een biertje bij brasserie Jong. De volgende dag moesten alle horecagelegenheden om 18.00 uur de deuren sluiten. Verder gingen de theaters dicht en moesten we een afstand van 1.5 meter tot andere personen in acht nemen. 
Ongekende maatregelen, niet eerder in de Nederlandse geschiedenis vertoond. 
De grootste ramp die ons land in de twintigste eeuw heeft getroffen is ongetwijfeld de Tweede Wereldoorlog. Toch (en dat ontleen ik uiteraard aan de geschiedschrijving) waren in die eerste oorlogsjaren de cafés, de restaurants en de theaters open en werd er gesport, ook gekorfbald. Sterker nog, juist in die jaren werden korfbalclubs opgericht, zoals TOP op 1 mei 1941 en Tjoba op 16 mei 1941. Aan het eind van de oorlog werden de omstandigheden moeilijker en konden er geen competitiewedstrijden meer worden gespeeld. 

Het virus grijpt verder om zich heen en op 17 maart besluit het KNKV de zaalcompetitie 2019-2020 in het breedtekorfbal als ‘niet gespeeld’ te beschouwen.  Alle duels in de voorjaarscompetitie zijn t/m donderdag 16 april afgelast.  Uiterlijk vrijdag de 20e wordt beslist over de afwikkeling van de zaalcompetitie in het wedstrijdkorfbal. 
Fortis 1 staat er op die 7e maart goed voor in de zaalcompetitie, één punt voor op Kinderdijk 1. Over veertien dagen vindt mogelijk de ontknoping plaats als Fortis uit speelt tegen Kinderdijk. Harry regelt voor mij een plaats in het busje. Ik was er bij toen Fortis promoveerde naar de overgangsklasse en later naar de Hoofdklasse op het veld. Ook was ik present bij de weg terug naar de overgangsklasse, naar de eerste klasse en zelfs een jaar naar de tweede klasse in de zaal. Bij de promotie naar de eerste klasse was ik van de partij, dus ik vind dat ik over twee weken niet kan ontbreken.

We weten hoe anders alles is gelopen. De competitie wordt (als we het virus de baas worden) pas in september hervat. Over de afwikkeling van de zaalcompetitie en de veldcompetitie, de rangschikking en de promotie- en degradatieregeling, wordt uiterlijk maandag 6 april een besluit genomen. Dit is ongetwijfeld een lastige kwestie, die het nodige commentaar zal opleveren. 
Alle evenementen van de vereniging zijn (voorlopig) tot 20 juni geschrapt. 
Geen korfbal, geen biertje in het clubgebouw of in De Belt, geen terrasje, niet uit eten, geen theater. Gelukkig mogen we in Nederland nog wel naar buiten. Als supporter mis ik op zaterdag de wedstrijden, een biertje drinken met de spelers, een bardienst in het clubgebouw en de gezelligheid in de stad. 
Dat moet voor de actieve sporters nog erger zijn: zij missen de trainingen op dinsdag en donderdag en het coachen van de jeugdploegjes op de zaterdagochtend. 

Wat kan een mens nog wel doen? De zolder opruimen b.v. en daar vind ik ook tientallen videobanden met een door Omroep Zeeland gemaakte samenvatting van veel wedstrijden, o.a. tegen Nic in Groningen, OA in Arnhem, natuurlijk die beroemde wedstrijd tegen Vriendenschaar in Etten-Leur waarna Fortis door een 10-11 overwinning promoveerde naar de Hoofdklasse veld en ik mocht speakeren. 

Maar ook wedstrijden tegen Swift, Tjoba, All Ready en wie weet het nog De Lege Geaën in Sijbrandaburen. Voor de jeugd: een videoband is de voorloper van de DVD, je kon er zo’n drie uur aan materiaal mee opnemen. Veel spelers van nu, maar uiteraard ook veel oud-spelers zie ik voorbijkomen. Kijk daar heb je Wander Koole, Niels Bebelaar, Ruth Hoogwerf, Esther Kasse. En bij de wedstrijd Fortis 1-SDO 1 zegt verslaggever Matthew Gideonse van Omroep Zeeland: “Vandaag houdt coach Leonard Debbaut van Fortis Chaim Koole aan de kant. Koole is wel fit, maar Debbaut wil de jonge Remco Crucq laten spelen om hem wedstrijdervaring op te laten doen in de overgangsklasse.  De 22-jarige Crucq scoort viermaal en beschouwt de wedstrijd (15-11) op camera na. We zijn dertien jaar verder en diezelfde Remco speelt nu nog zeer verdienstelijk in Fortis 1.
En zo brengen we deze dagen maar door: ik heb ook nog honderden foto’s van de wedstrijden en veel wedstrijdverslagen. Wel jammer dat mijn publicatie (samenstelling Niels Bebelaar) ‘200 x Uit en Thuis met Jos Broeke’ zo’n geringe oplage had!

Hou je veilig en hopelijk tot ziens, al is het dan ook op anderhalve meter afstand.      

Jos Broeke