Een interview met voorzitter Ad Vos, door Elias den Hollander.

Er ging onlangs een golf van vreugde door de vereniging toen het bericht kwam dat de eerste trainingen bij Fortis hervat konden worden. Donderdag 7 mei was het zover: onder strenge voorwaarden werden de palen met korven opgezet en kwamen de eerste kinderen naar het sportcomplex. 

Speaker Elias den Hollander sprak nadien met onze voorzitter Ad Vos over deze bizarre tijd.

De eerste trainingen zijn hervat. Welk gevoel heb je daarbij? 

‘Het is fantastisch, maar ik heb er een dubbel gevoel bij. Als je ziet wat de vereniging daar allemaal voor moet doen! We hebben een uitgebreid protocol waaraan we ons moeten houden. En dat is veel: er moet tien minuten pauze tussen de trainingen zitten. De kinderen moeten handen wassen voor en na de training, ze mogen alleen onder begeleiding naar het toilet, de trainers moeten 1,5 meter afstand houden, ballen, palen en korven moeten ontsmet worden. Ouders mogen niet langs de lijn staan om te kijken naar hun kinderen. Het is een hele operatie.”

Is het dan niet beter om te wachten tot het coronavirus voldoende is teruggedrongen?

“Nee, dat denk ik niet. Het is bedoeld om de leden te binden aan de vereniging. Maar ik zet soms wel vraagtekens bij de omvang van deze operatie en de efficiëntie van de kabinetsmaatregelen.”

Hoe heb jij de afgelopen periode beleefd?

“Ik zag net als ieder ander overal het licht uitgaan. April, mei en juni zijn bij Fortis maanden waarin veel georganiseerd wordt. Zoals het kamp, het familietoernooi, de vrijwilligersavond en de feestjes van de jeugd. Maar ook worden, als het meezit, kampioenschappen gevierd. Het ging allemaal niet door. 

We hebben als bestuur, in samenwerking met andere commissies, besloten om dit goed te communiceren naar de leden. Dat is volgens mij goed gelukt, maar de inhoud van de berichten was natuurlijk louter negatief.”

Als Fortis-voorzitter praat je ook mee in het Zeeuws Korfbal Platform. Daarin overleggen voorzitters van andere Zeeuwse clubs en een vertegenwoordiger van korfbalbond KNKV met elkaar. Hoe was de sfeer daar?

“We houden elkaar veel op de hoogte. Ook bij anderen waren veel afgelastingen. Denk aan het belangrijke Swift-toernooi, de rommelmarkten van bijvoorbeeld ONDO en Seolto en ook TOP Arnemuiden had een paar forse dompers.”

Hebben jullie elkaar kunnen oppeppen en geholpen met adviezen?

“We hebben een app-groep. Als er informatie kwam die voor een andere club van pas zou kunnen komen werd dat aan elkaar doorgestuurd. En als er vragen waren werd dat door een ander beantwoord. Die onderlinge samenwerking werkte goed. Ook de contacten met de bond gingen goed.”

Over het KNKV gesproken. Die worstelde natuurlijk met de vraag over de competities. Uiteindelijk is besloten dat in de zaal de tussenstanden eindstanden worden. Voor de veldcompetitie worden alle wedstrijden als niet gespeeld beschouwd. Wat is jouw mening over dit besluit?

“Een verstandige beslissing. Voor Fortis pakt het in de zaal natuurlijk goed uit want het eerste team is kampioen. Op het veld waren te weinig wedstrijden gespeeld. Ik kan me er goed in vinden.”

Uit landelijk onderzoek, waar Fortis aan heeft meegewerkt, blijkt dat vier op de tien sportverenigingen zich zorgen maakt over de gevolgen van de coronacrisis. Dan gaat het over verlies van leden en/of vrijwilligers en inkomstenderving. Met de sluiting van het clubhuis loopt Fortis inkomsten mis. Dat lijkt me een gigantische aderlating.

“Zeker. De omzet van de bar in het clubhuis en het oud papier lopen we mis. De jaarmarkt in het dorp waar we zouden staan met de verkoop van oliebollen gaat ook niet door. 

Maar er zijn ook meevallers. De gemeente Vlissingen int geen huur voor de afgelaste trainingen in de zaal en op het veld. En er zijn natuurlijk ook weinig reisdeclaraties ingediend dus die kosten hebben we ook niet. We gaan verder een aanvraag doen voor een fonds voor sportverenigingen. ONDO deed dat ook en heeft dat geld al binnen. Onze penningmeester Elze werkt daar hard aan en heeft goede contacten met andere clubs.”

Hoe zien de komende weken en maanden er bij Fortis volgens jou uit?

“Het idee is om het op te bouwen en meer teams te laten trainen. Jacco de Meij buigt zich over de senioren want die staan natuurlijk ook te trappelen. Wellicht moeten we daar nog over in conclaaf met andere verenigingen.

Kan het eigenlijk, goed trainen met 1,5 meter afstand?

“Eigenlijk gaat dat niet hè. Volgens de regels.”

En dus, een beetje schieten en een balletje overgooien?

“Er moet goed gekeken worden naar de haalbaarheid. Mijn hoop is gevestigd op soepel kabinetsbeleid voor sportclubs. Ik hou er echter ook heel voorzichtig rekening mee dat we het veld en de zaal kunnen vergeten.”

Daar ben je bang voor? Dat trainingen en wedstrijden van senioren in 2020 niet kunnen? 

“Ik moet er eigenlijk niet aan denken. Het houdt me wel bezig. Ik denk dat we in het moment moeten leven. Maar ik ben heel eerlijk, dit doemscenario zou kunnen. We moeten de regels volgen. En de gemeente Vlissingen heeft aangekondigd dat er gecontroleerd gaat worden, dus recalcitrant gedrag is er niet bij. We willen boetes voorkomen.”

Wat verwacht je van de leden?

“Dat ze onderling contact met elkaar blijven houden. Bij Fortis hebben we gelukkig teams met een sterke binding. Dat is superbelangrijk. Het zijn moeilijke tijden, maar probeer positief te blijven en gebruik je verstand. Ga geen gekke dingen doen.”

En het bestuur heeft begrip voor leden en ouders die bang zijn om ziek te worden en daarom de club mijden? 

“Ja, zeker. Die afweging is voor iedereen anders. Alle begrip.”